İletişim Hattı +90(274) 412 7036
Tescil ve Üyelik İşlemleri

1 - Yeni bir işyeri açtım. Ticaret ve Sanayi Odası'na mı yoksa Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na mı kayıt olmam gerekir?

Ticaret Sicili Müdürlüğü' ne ve dolayısıyla Ticaret ve Sanayi Odası'na kaydolabilmeniz için tacir olunması gerekmektedir. Tacirin tanımı ise Türk Ticaret Kanunu'nun 14. maddesinde yapılmıştır. Buna göre "Bir ticari işletmeyi, kısmen dahi olsa, kendi adına işleten kimseye tacir denir." Diğer taraftan Maliye Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu limitin üzerinde yıllık kazanca sahip olanlar tacir sayılacağından Ticaret ve Sanayi Odasına kayıt olabilirler.

 

2 - Yeni bir şirket kurmak istiyoruz. Kullanmak istediğimiz ticaret unvanının uygun olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz?

Bir ticaret unvanı, Türkiye' nin herhangi bir sicil müdürlüğüne daha önce tescil edilmiş bulunan diğer bir unvandan ayırt edilmesi için gerekli olan ek yapılmadan tescil edilemez.  Daha önceden tescil edilmiş bir ticaret unvanının, Türk Ticaret Kanunun 46. Maddesi kapsamındaki ek ve işletme konusunu gösteren ilk ibaresi aynı olan diğer bir ticaret unvanına ayırt edici bir ek yapılmadan tescil edilemez.  Örnek 1: "A İnşaat Otomotiv Tekstil Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" ticaret unvanı daha önce tescil edilmiş ise "A inşaat Tekstil Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" ticaret unvanı ayırt edici ek yapılmadan tescil edilemez.  Örnek 2: "B İnşaat Otomotiv Sanayi Anonim Şirketi" ticaret unvanı daha önce tescil edilmiş ise, "B Turizm İnşaat Sanayi Anonim Şirketi" ticaret unvanı ayırt edici ek yapılmadan tescil edilebilir.  Örnek 3: "C Turizm Limited Şirketi" ticaret unvanı daha önce tescil edilmiş ise "C Turizm Anonim Şirketi" ticaret unvanı ayırt edici ek yapılmadan tescil edilemez. 

 

3 - Yeni kurulacak şirketin defterleri ne zamana kadar tasdik ettirilmelidir?

Şirketin tescil işleminin yapıldığı gün defter tasdikinin de yaptırılması gerekir.

 

4 - İki arkadaş ortak olarak Adi Şirket kurulabilir miyiz? Ticaret Siciline tescil ettirebilir miyiz?

Adi Şirketler Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmemiş olup, tüzel kişiliğe de sahip değillerdir. Bu nedenle adi şirketlerin ticaret siciline ve odamıza kaydı söz konusu değildir. Her bir ortağın ayrı ayrı şahıs işletmesi olarak kaydı gerekir.

 

5 - Şirket unvanımızda " TÜRK " ibaresini kullanabilir miyiz?

Ticaret unvanlarına Türk, Türkiye, Cumhuriyet ve Milli kelimeleri Bakanlar Kurulu Kararı ile konulabilir. (Türk Ticaret Kanunu'nun 46.maddesi, Ticaret Sicili Yönetmeliği' nin 44.maddesi)

 

6 - Yeni bir Limited Şirket kurmak istiyoruz. Şirket sözleşme örneğine nasıl ulaşabilirim? www.adiyamantso.org.tr adresinden Ticaret Sicili Tescil İşlemleri tıklanır,  Limited Şirketler tıklanır, Kuruluş başlığına tıklanması halinde matbu sözleşme örneğine ulaşılabilir.

 

7 - Limited Şirket en az kaç kişi ile kurulabilir?

Türk Ticaret Kanunu madde 573' e göre: "Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur…." Hükmü uyarınca limited şirket bir veya daha çok ortak ile kurulabilir.

8 - Limited Şirket kuruluşunda en az sermaye miktarı ne olmalıdır?

Limited Şirket kuruluşlarında en az sermaye miktarı 10.000.TL. olmalıdır. 

 

9 - Yeni bir şirket kurmak istiyoruz. Hazırlamış olduğumuz sözleşmemizde bir hata veya eksiklik olup olmadığını tescil işlemlerinden önce kontrol ettirmek istiyoruz. Bu konuda hizmet veriyor musunuz? Yeni kuruluşlarda öncelikle sözleşme Mersis üzerinden Müdürlüğümüze gönderilmektedir. Mersis' ten incelenmektedir. Sözleşmede bir eksiklik bulunmaması halinde sözleşmenin kanuni şartları taşıdığı bildirilmekte ve talep numarası ile notere gidilerek sözleşme onaylatılmaktadır. Sözleşmede hata ve eksiklik bulunması halinde ise; Mersis sistemi üzerinden "Red" verilerek hataların düzeltilmesi ve eksikliklerin giderilmesi istenilmektedir. Sözleşme; düzeltmeler yapıldıktan sonra Mersis' ten tekrar onaya gönderilir ve talep numarası ile notere gidilerek sözleşme onaylatılır. 

  

10 - Yeni bir Anonim Şirket kurmak istiyoruz. Kayıt için ne kadar ödeme yapmamız gerekir?

www.adiyamantso.org.tr adresinden Ticaret Sicili Tescil İşlemleri tıklanır, Masraflar bölümünden yeni kayıt ücretleri listesine ulaşılabilir.

 

11 - Kollektif Şirkette asgari sermaye miktarı nedir? Türk Ticaret Kanunu'nda Kollektif Şirketler için asgari sermaye miktarı öngörülmemiştir.

 

12 - Kollektif Şirket olarak kayıtlı bulunmaktayız. Amaç ve konu maddesini değiştirmek istiyoruz. İstenen evraklar nelerdir?

www.adiyamantso.org.tr Adresinden Ticaret Sicili Tescil İşlemleri tıklanır, Kollektif Şirketler tıklanır, Ana Sözleşme Değişikliği başlığına tıklanması halinde gerekli evrak listesine ve matbu evraklara ulaşılabilir.

 

13 - Gerçek kişi olarak Müdürlüğünüze kayıt olmak istiyorum. Kayıt için ne kadar ödeme yapmam gerekir?

www.adiyamantso.org.tr adresinden Ticaret Sicili Tescil İşlemleri tıklanır, Masraflar  tıklanarak yeni kayıt ücretleri listesine ulaşılabilir.

 

14 - Yurt dışında şube açmak istiyoruz. İstenen evraklar nelerdir?

Şube açmak istediğiniz ülkenin sicil kayıtlarının tutulduğu ilgili merciden (ticaret odası/mahkeme gibi) şube açılışı için hangi evrakları istediklerini öğrenmeniz gerekmektedir. Adıyaman Ticaret Sicili Müdürlüğü' nden istedikleri herhangi bir belge varsa talep etmeniz halinde karşılanabilir.

Tescil Menü

Gediz Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Verilerin İşlenmesine İlişkin Aydınlatma Metnine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Devam etmeniz halinde, kabul etmiş olursunuz.

Tamam
Whatsapp ile İletişime Geç
İletişim Tercihi